FAQ
Eli usein kysytyt, tai ylipäätään kysytyt kysymykset vastauksineen.
1. Sivuilla lukee että adoptiokuluja tulee mm. "rokotuksista, tarttuvien tautien testauksesta, ulko- ja sisäloishäädöistä" niin pystytkö tarkemmin avaamaan mitä rokotuksia, testejä ja häätöjä kissalle tehdään prosessiin kuuluvina? Mitkä on lakisääteisiä ja tehdäänkö niiden lisäksi ekstraa rutiinisti?
Vastaus: Kissat saavat meillä rokotteet rabiesta, kalikivirusta (FCV), herpesvirusta (FHV-1) ja kissaruttoa vastaan. Tämän lisäksi annetaan ekinokokkoosilääkitys ja häätö kirpuille, pyörömadoille, keuhkomadoille, sydänmadoille, sukkulamadoille, heisimadoille ja korvapunkeille. Tarttuvien tautien testauksella tarkoitetaan FeLV ja FIV-testausta (kissan leukemiavirus ja immuunikatovirus). Kaikesta tästä rabiesrokote on se mitä vaaditaan ja muu ekstraa, joka tehdään rutiinisti kaikille kissoillemme.
2. Eikö Suomessa ole riittävästi kodittomia kissoja, kun Kyprokselta asti pitää rahdata?
Vastaus: Koditon kissa on koditon kissa maastaan riippumatta sillä erotuksella, että kodittomalla kissalla on Suomessa useimmiten kuitenkin katto päänsä päällä, vettä, ruokaa ja joku pitämässä huolta. Kyproksella kodittomia kissoja on n. 1.5-2 miljoonaa 1.2 miljoonaa ihmistä kohden ja maasta puuttuvat täysin eläinsuojat, joihin kissoja voisi viedä. Kyproksella kissat yksinkertaisesti katoavat ja lakkaavat olemasta vähin äänin, elleivät yksityiset ihmiset heitä auta. Häviävän pieni osuus adoptioista tapahtuu paikallisesti, joten ulkomaan adoptiot ovat Kyproksen kissoille usein ainoa väylä elämään.
3. Löysin Kyprokselta kissan, jota haluaisin auttaa. Otatteko näitä vastaan?
Vastaus: Valitettavasti meillä ei ole kapasiteettia ottaa kissoja vastaan. Toimimme Nikosian alueella jossa meillä on kotihoidossa yli 40 kissaa ja useamman kymmenen kissan jono odottamassa kadulla kotia etsiviin pääsyä. Ihanaa kuitenkin, että tahdotte kissaa auttaa! Eläinlääkäri on tavallisesti se, mistä on hyvä aloittaa, eivätkä kissojen kantolaukut ole Kyproksella kalliita. Mikäli tarvitset paikallisten apua, löydät sitä esimerkiksi Facebookin "Cyprus Cats Who Need Homes Or Help!"-ryhmästä.
4. Löysin Kyprokselta kissan, jonka tahtoisin adoptoida. Miten toimin?
Vastaus: Aloita viemällä kissa eläinlääkäriin. Suomeen matkaamista varten hän tarvitsee mikrosirun, rabies-rokotteen ja passin. Suosittelemme antamaan myös kolmoisrokotteen ja loishäädöt, sekä testaamaan tarttuvista taudeista vähintään FIV:n ja FeLV:n (kissan leukemiavirus ja immuunikatovirus). Rabies-rokotteen voi antaa aikaisintaan 12-viikkoiselle kissalle ja sen tulee olla vähintään 21 päivää vanha ennen lentoa. Tarvitset siis kissalle hoitopaikan täksi ajaksi ja koska vapaaehtoisilla on kädet täynnä, on kissahotelli todennäköisin paikka josta löydät tilaa. Kun rabies-rokotteen antamisesta on 21 päivää, voit lentää kissan kanssa Suomeen. Mikäli löydät lentokummin, muista hoitaa kuntoon myös TRACES-asiat, sillä tämä katsotaan kaupalliseksi tuonniksi. Lisätietoa EU-maiden välisestä lemmikkien tuonnista Ruokaviraston sivuilla, täällä. Mikäli lentokummin kanssa matkaava kissa on alle 6 kuukauden ikäinen, tulee tästä tehdä myös luovutussopimus/kauppakirja paikallisen toimijan kanssa ennen lentoa. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla, täällä. Voit aina kysyä myös meiltä lisää, autamme mielellämme.
5. Voinko lahjoittaa yhdistykselle rahaa?
Vastaus: Rahankeräyslupamme on vasta suunnitteilla, mutta verkkokaupassamme voit tehdä kannatustuoteostoksia. Kaikki tuotto näistä menee lyhentämättömänä kissojen auttamiseen Kyproksella. Ostaessasi esimerkiksi kangaskassin ja mukin, saamme Kyproksella yhden kissan steriloitua tai kastroitua. Voit myös liittyä yhdistyksemme jäseneksi täällä.
Yhteistyöyhdistyksemme P.A.W.S. ottaa vastaan myös rahalahjoituksia. Ohjeet sivun alalaidassa, täällä.
6. Voinko lahjoittaa yhdistykselle kissojen tarvikkeita?
Vastaus: Kyllä kiitos! Erityisesti meillä on tarvetta ruoalle, puupelleteille ja
leluille.